Son dakika tuz haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan tuz gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan tuz haber sayfamızda...
Bazı gıda maddelerini aşırı ve kontrolsüz tüketimi, vücutta olumsuz etkiler yaratabilir. Uzun vadede, bu durum organlar üzerinde kalıcı hasarlara yol açabilir ve genel sağlık durumunu olumsuz yönde etkileyebilir. Peki, hangi gıdayı fazla tüketmek vücuda zarar veriyor?
Her yeni yılın yenilenme ile bağı var. Hayatın her alanında olduğu gibi, gastronomik anlamda da kurulan sofralarda sadeleşme yılı olacak gibi. Sade kelimesinden kastettiğim “nitelikli doyma”
ABD’nin Las Vegas kentinde düzenlenen dünyanın en büyük Tüketici Elektroniği Fuarı CES, görkemli bir şölene ev sahipliği yaptı. 150’den fazla ülkeden 100 binin üzerinde ziyaretçi çeken etkinlikte sağlıktan enerjiye, otomotivden mobiliteye kadar en ileri yapay zeka teknolojileri sergilendi. Bu yılın en dikkat çekici gelişmelerinden biri ise Türkiye’nin fuardaki etkileyici varlığı oldu. Tam 34 Türk teknoloji girişimi, global sahnede kendilerini göstererek yenilikçi projeleriyle öne çıktı. 2025’e damga vuracak bazı ilginç cihazları sizler için araştırdık.
Mutfaklarımızda lezzet ararken sağlığımızdan ödün veriyor olabiliriz. Özellikle pratikliğiyle hayatımıza giren hazır bulyonlar, yemeklere tat katmaktan çok vücudu yavaş yavaş tüketiyor. Görünüşte masum olan bu küçük küpler, içerdiği yüksek tuz ve katkı maddeleriyle böbrekleri zorlayıp sinir sistemine zarar veriyor. Peki, herkesin masum sandığı bu lezzet artırıcılar gerçekten ne kadar güvenli? İşte mutfağınızda yeniden düşünmenizi gerektirecek detaylar!
Fermente edilmiş soya fasulyesinin, buğday ve tuz ile birleşmesiyle elde edilen bu sıvı, yemeklerin lezzetini 10 kat artıran, aynı zamanda sağlığımıza fayda sağlayan güçlü bir bileşen olarak öne çıkıyor. Pek çok yemek için mükemmel bir tat verici olan soya sosu, zengin amino asit içeriği ve besleyici özellikleri ile sadece yemekleri güzelleştirmekle kalmaz, aynı zamanda vücut sağlığını destekleyerek pek çok fayda sunar. Peki, soya sosunun faydaları nelerdir? Soya sosu neye iyi gelir?
Yılın ilk hafta sonu en huzurlu sofraların günü olsun. Yeni yılımız huzur, kabul ve mutlulukla dolsun. 2025 için pek çok öngörü, kanaat sofralarımızın tadını da etkiliyor elbette.
Yaptığı açıklamalar ve önerdiği tedavi yöntemleriyle bilim dünyası tarafından sıkça eleştirilen İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Profesörü Canan Karatay, hastası Ceyhun Ülker’in böbreklerini kaybetmesi ve kalıcı engellilik hali oluşmasına neden olmakla suçlanıyor.
Kalp Damar Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Yusuf Kalko, 2024 yılı itibarıyla Türkiye’de ve dünyada kalp krizinin, ölüm sıralamasında birinci sırada yer aldığını belirtti. Peki, kalp krizi neden olur? Kalp krizine neden olan faktörler nelerdir?
Yeni yıl akşamı yenilen yemekler, tatlılar ve atıştırmalıklar sofraları süslese de ertesi gün şişkinlik, ödem gibi sindirim sorunlarına yol açabiliyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Harika Özkaya Yurttatur, “Keyifli geçen geceden sonra halsizlik ve enerji düşüklüğü gibi problemler yaşanmasının kaçınılmaz olabilecektir” diyerek vücudu rahatlatacak tarifler verdi.
'İnanılmaz Örümcek Adam' filminin başrol oyuncusu Andrew Garfield, Londra'da şubesi olan sosyetik kasap Nusret Gökçe'yi hedef aldı. Nusret Gökçe'ye olan nefretinden bahseden oyuncunun sözleri gündem oldu.
Kardiyoloji Bölümü Prof. Dr. Cüneyt Koçaş, yılbaşı kutlamalarının vazgeçilmezi olan bol çeşitli sofraların kalp sağlığı üzerindeki risklerine dikkat çekti. Özellikle aşırı yağlı yemekler, kuruyemişler, tatlılar, gazlı içecekler ve alkolün kontrolsüz tüketiminin ciddi kalp sorunlarına yol açabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Koçaş, "Bu dönemde kalp ritmi bozuklukları, özellikle de atriyal fibrilasyon (AF) (halk arasında bilinen adıyla kalp tsunamisi) vakalarında artış görüyoruz. Atriyal fibrilasyon, kalbin düzensiz atmasına yol açarak hayati risk oluşturabilir" dedi.
Bir yıl daha geride kalırken, yılbaşı gecesi yalnızca takvimde bir tarih değişikliğinden ibaret değildir. O gece, dostluğun, ailenin ve sevginin etrafında örülen sıcacık bir hikaye başlar.
Gıda güvenliği, son yıllarda tüketicilerin en çok endişe duyduğu konulardan biri. Halk sağlığını hiçe sayan firmalar, akıl almaz hilelerle gıdalarımızı kirletiyor. Bugüne kadar süte çamaşır suyu, zeytin yağına makine yağı, tereyağına patates püresi, salçaya gıda boyası, sucuğa at eti, eşek eti, sakatat karıştırdılar. Bu gıda hileleri 'Biz ne yiyoruz' diye sorgulatmaya devam ediyor. Geçtiğimiz hafta Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayınlanan 'taklit ve tağşiş ürünler listesi yine aynı tartışmanın fitilini ateşledi. Bakanlığın açıkladığı son listede sumak ve pul biberler gibi baharatların içine tekstil boyası koyan firmalar ifşa edildi.
Ses kısıklığı, ses tellerinde oluşan herhangi bir rahatsızlık veya ses üretim sürecini etkileyen faktörler nedeniyle meydana gelir. Peki Ses kısıklığı için doğal yöntemler nelerdir? İşte birkaç öneri
Kış aylarında düşen bağışıklık sistemimiz için özellikle sebze ağırlıklı beslenmenin öneminden bahsetmek isterim. Değişen hava koşulları, kapalı alanlarda daha çok bulunmak
Yediğimiz içtiğimiz besinler, sağlığımızı büyük oranda etkiliyor. Bir besin kaynağı var ki ne soframızdan ne de yemeklerimizden eksik olmuyor ama yiyenin böbreklerini çürütüp ömrünü 10 yıl kısaltıyor. Zararları saymakla bitmeyen o masum görünümlü besin, organ yetmezliğine, hipertansiyona ve daha pek çok rahatsızlığa neden olabiliyor. İşte ayıla bayıla yediğimiz ama vücudumuzu yavaş yavaş bitiren o zehir...
Türkiye maden zengini bir ülke olmasına rağmen bazı madenleri ithal etmek zorunda kalıyor. Çünkü yeterli üretim yapılmıyor. 3.5 trilyon dolarlık maden potansiyelinin gün yüzüne çıkarılması şart. Milli gelirin katlanması, cari açığın tarihi dip seviyelere inmesi için bu elzem. Tıpkı enerjide olduğu gibi ‘milli madencilik hamlesi’ başlatılmalı. Madenler sadece sanayide değil hayatın her alanında kullanılıyor. Evde, ‘Alo’ dediğimiz telefonda, izlediğimiz TV’de, sağlıkta, gıdada ve güzellik sektörlerinde... Özetle hayatımız maden!
Türkiye maden zengini bir ülke olmasına rağmen bazı madenleri ithal etmek zorunda kalıyor. Çünkü yeterli üretim yapılmıyor. 3.5 trilyon dolarlık maden potansiyelinin gün yüzüne çıkarılması şart. Milli gelirin katlanması, cari açığın tarihi dip seviyelere inmesi için bu elzem. Tıpkı enerjide olduğu gibi ‘milli madencilik hamlesi’ başlatılmalı. Madenler sadece sanayide değil hayatın her alanında kullanılıyor. Evde, ‘Alo’ dediğimiz telefonda, izlediğimiz TV’de, sağlıkta, gıdada ve güzellik sektörlerinde... Özetle hayatımız maden!
Geçtiğimiz haftalar, gastronomi adına değerlendirmelerin yapıldığı ödüllerin verildiği, bir anlamda sektörün buluşma noktası haline gelen etkinliklerle bu sektörü ayakta tutan ve sektörün gelişimini sağlayan, yediden yetmişe herkesin toplandığı ödül törenleri ile geçti...
Anne karnındaki bebekten erişkinlere kadar sağlık üzerine zararlı etkileri araştırmalarla ortaya konulan Çin tuzu olarak bilinen monosodyum glutamatın (MSG) etki alanı tahmin edilenden çok daha fazla. Hipertansiyon ile obezite, sindirim sistemi rahatsızlıkları, beyin ve sinir sistemi hasarları, üreme ile endokrin organ fonksiyon bozuklukları, bu etki alanının sadece genel hatları.
Fermente gıdalar, insanlık tarihinin en eski muhafaza yöntemlerinden biri olmasının ötesinde, sağlıklı beslenmenin önemli bir parçası olarak yeniden değer kazanıyor.
Nar, yüksek vitamin ve antioksidan içeriğiyle vücudu güçlendirirken sağlıklı bir yaşam için önemli faydalar sağlar. Üzerine tuz eklemek, elektrolit dengesini düzenler ve metabolizmanın daha hızlı çalışmasına yardımcı olur. Bu kombinasyon; sindirim sistemini rahatlatır, şişkinlikleri önler ve vücudun sıvı dengesini korur. İşte tüm detaylar!
Bazı gıdalar, lezzetli olmaları nedeniyle sıkça tercih edilse de uzun vadede vücuda zararlı etkiler yaratabilir. Yüksek şeker, tuz ve doymuş yağ içeren bu gıdalar; sağlığı olumsuz etkileyebilir. Doğal ve dengeli beslenmek, vücudu beslerken aşırıya kaçmadan tatları da keyifle tüketmenin en iyi yoludur. Peki, hangi besin vücuda zarar veriyor? Olumsuz etkileri nelerdir?
Biz şefler, her mutfağı kökleriyle anlamaya çalışırız. Portekiz mutfağı, benim için deniz kokusunun, Akdeniz’in ve tarihin tabaklara işlenmiş hali gibi. Bu ülke, yalnızca tarihiyle değil, gastronomik