Porsiyon

Porsiyon Haberleri

Son dakika porsiyon haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan porsiyon gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan porsiyon haber sayfamızda...
Bir büryan hikayesi...

Bir büryan hikayesi...

17.11.2024
17 Kasım 2016’da Siirt’in Şirvan ilçesindeki maden faciasında kaybettiğimiz madencilerimizi rahmetle anarken, bu toprağın derinliklerinde çalışarak geçimlerini sağlayan emekçilerin anısına bir Siirt yemeğiyle kültürel bir köprü kurmak istedik.
Atatürk'ün mütevazı son öğünü

Atatürk'ün mütevazı son öğünü

10.11.2024
Sevgili okurlar; bu hafta Ulu Önderimiz Atatürk’ün ölüm yıldönümüne denk gelen bu özel günde, yazımı onun hüzünlü son yemeği üzerine yazmak istedim. Farklı kaynaklardan ve değerli tarihçi Murat Bardakçı’nın yazdığı yazılardan öğrendiğim kadarıyla ömrünü ülkesine adayan bu büyük lider,
Makarna pişirirken yaptığınız bu hata kilo aldırıyor! Basit bir ipucu ile kilo almadan makarna keyfi yapabilirsiniz

Makarna pişirirken yaptığınız bu hata kilo aldırıyor! Basit bir ipucu ile kilo almadan makarna keyfi yapabilirsiniz

4.11.2024
Makarna, lezzetiyle büyükten küçüğe herkesin severek tükettiği bir yemek. Ancak doğru pişirme ve porsiyon kontrolü yapılmadığında, masum görünen bu yiyecek, kilo alımına katkıda bulunabiliyor. İşte size kilo aldıran o pişirme şekli!
Mevsiminde güzel

Mevsiminde güzel

3.11.2024
Sevgili okurlar, her şey mevsiminde güzel. Tüm meyve, sebze alışverişlerimizde, mevsiminde yeme içmenin ne kadar önemli olduğunu düşünüp tüketimimizi buna göre yapmakta fayda var. Eskiden okullarda sonbahar, ilkbahar, kış ve yaz mevsimi sebze ve meyveleri öğretilirdi. Şu an tedrisatlarda hâlâ devam ediyor mu bu durum bilemiyorum ama bu tüketim modeli sağlıklı yaşamın da bir parçası. Ne yazık ki gastronomi güzel bir algıdan, tarım terörü gibi bir algıya evriliyor zaman zaman. Ekonomiyle ilgili gelişmelerin de tetiklediği bu durum, tüketici nezdinde inanç mekanizmasını zedeliyor. Bu durum hepimiz için çok can sıkıcı. Elbette ne yediğimizden emin olmanın temel başlangıç seviyesi öncelikle olarak mevsiminde tüketim.
Adana kebabına limon sıkılır mı?

Adana kebabına limon sıkılır mı?

27.10.2024
Geçtiğimiz hafta Türkiye gündemine oturan bu tartışmayı gündeme taşımak istiyorum. Bu konu ülkede menemenden daha çok tartışıldı. İzleyenler bilir, yarışmacılarımızdan biri yaptığı kebabı bana ikram ederken limon sıkmasına tepki olarak
Gastronomi festivalleri ve ekonomiye katkısı

Gastronomi festivalleri ve ekonomiye katkısı

20.10.2024
Gastronomi büyük bir endüstri demek. Bu endüstrinin içinde yer alan şefler, mutfak ve hizmet personelleri, tedarikçiler ve bu işin lojistiğinden dağıtım ağına, hatta dijital platformlara kadar bu büyük ağ, ülke ekonomisinin önemli dinamiklerinden biri.
Bolu'nun şifalı kızılcık tarhanası

Bolu'nun şifalı kızılcık tarhanası

13.10.2024
Kış aylarının şifası olan tarhanadan bahsetmek istiyorum sizlere. Özellikle sonbahar aylarında başlayan tarhana yapımı, kışa hazırlıktır. Yaz sonu sebzelerin en taze ve bol olduğu dönemde;
ChatGPT ve gastronomi

ChatGPT ve gastronomi

6.10.2024
Yapay zeka tabanlı ChatGPT’nin hayatımıza girmesiyle teknoloji gündemimizde yepyeni bir dönem açıldı. Hayatın pek çok alanında büyük kolaylıklar sağlayan bu uygulama, diğer yandan
Mantı ilk 10'da

Mantı ilk 10'da

29.09.2024
Otantik yemek tarifleri, yemek eleştirmeni incelemeleri ve popüler malzemelerle yemekler hakkında araştırma makaleleri derleyen ünlü seyahat rehberi Taste Atlas, ülkemizden de pek çok yemeğe yer verdiği derlemede ilk 10 sıraya mantı yemeğimizi almış.
'Okul başarısı için doğru beslenme önemli, her gün mutlaka yesinler'

'Okul başarısı için doğru beslenme önemli, her gün mutlaka yesinler'

23.09.2024
Uzman Diyetisyen Çisem Gündüz, büyüme ve gelişimin en hızlı ilerlediği okul dönemindeki çocukların besin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik önemli bilgiler paylaştı. Hem sağlıklı gelişimin devam etmesi ve hastalıklara karşı bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi, hem de gelişim için tüm besin öğelerini içeren bir beslenme düzeni gerektiğini vurgulayan Diyetisyen Gündüz, aynı zamanda gelecekteki yeme alışkanlığının da çocukluk döneminden itibaren oluşmaya başladığını da ifade etti.
Türk şeflerin yükselişi...

Türk şeflerin yükselişi...

22.09.2024
Yemek, Türk kültürünün önemli bir parçasıdır. Yıllar boyunca, Türk mutfağı dünya çapında tanınmış ve sevilen bir mutfak haline gelmiştir. Ancak, son yıllarda Türkiye’deki gastronomi sahnesinde daha da büyük büyük bir değişim
Gebelik döneminde nasıl beslenmek gerekir?

Gebelik döneminde nasıl beslenmek gerekir?

18.09.2024
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, dünya üzerinde her 6 kişiden birinin infertilite olarak adlandırılan kısırlık sorunu yaşadığına dikkat çeken Uzm. Dyt. Edanur Usta, çocuk sahibi olmak isteyenler için önerilerde bulundu.
Kilo vermeyi engelleyen gizli kaloriler

Kilo vermeyi engelleyen gizli kaloriler

16.09.2024
Kilo verme sürecinde birçok kişi, sağlıklı beslendiğini düşündüğü halde farkında olmadan aldığı bazı gizli kalori kaynakları sebebiyle hedefine ulaşmakta zorlanabiliYOR...
Aşçıların sığınağı...

Aşçıların sığınağı...

15.09.2024
Basılı ilk yemek kitabı Melceü’t- Tabbâhîn yani, ‘Aşçıların Sığınağı’ 1844 yılında Mehmet Kamil tarafından yazılan ve basılan ilk Türkçe yemek kitabıdır. Osmanlı mutfağına ilgi duyanlar için 300’e yakın t
Pide kaçamağı

Pide kaçamağı

8.09.2024
Lüks yaşamı ve yaptığı harcamalarıyla adından sıkça bahsettiren Yasemin Özilhan’ın sağlıklı beslenmeye ne kadar çok dikkat ettiğini dostları iyi bilir.
Mutlu bir balık sezonuna 'vira bismillah'

Mutlu bir balık sezonuna 'vira bismillah'

8.09.2024
Av yasağının bitmesiyle başlayan yeni sezon, tüm balıkçı kardeşlerimize hayırlı olsun. Yasağın bitmesiyle başlayan palamut bolluğu balık sevenleri de mutlu etti. Bu bolluk, bereket balık fiyatlarını yarı yarıya düşürdü. Her yıl 15 Nisan’da başlayan av yasağının bitişiyle bayram havasında denize açılan, doğaya duyarlı, yaşama saygılı balıkçı dostlarımızı sevgiyle kucaklıyorum. Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde ağlarını denize tekrar atan ve deniz mahsulleriyle vatandaşları buluşturan, bu vesileyle evlerine aş, ekmek sağlayan denizci dostlarımızın yüzü gülsün, bereketi bol olsun.
Anaokuluna giden çocuklarda gelişim için beslenme çok önemli

Anaokuluna giden çocuklarda gelişim için beslenme çok önemli

4.09.2024
Okula giden özellikle de anaokulu çağındaki çocuklar için beslenme önerileri paylaşan Diyetisyen Zeynep Dolu, “Çocukların özellikle kemik ve diş gelişimi için günde 2-3 porsiyon süt ve süt ürünü tüketmeleri önemlidir. Günlük beslenme planı içine yüksek kaliteli proteinlerden yumurta, 2-2,5 su bardağı kadar süt veya yoğurt, 1-2 köfte kadar et veya 1 porsiyon kuru baklagiller tüketiliyorsa çocuk için protein alımı yeterlidir” dedi.
Olimpiaytlar ve gastronomi

Olimpiaytlar ve gastronomi

1.09.2024
Fransa’nın 100 yılın ardından ev sahipliği yaptığı Olimpiyat Oyunları, başkent Paris’ten geçen Sen Nehri’nde düzenlenecek açılış töreniyle başladı ve pek çok tartışmayı da beraberinde getirdi.
Kışa kadar bel ve basen bölgenizi eritin! 1 haftada 5 kilo verdiriyor: Sabah akşam bardak bardak için

Kışa kadar bel ve basen bölgenizi eritin! 1 haftada 5 kilo verdiriyor: Sabah akşam bardak bardak için

24.08.2024
Sağlıklı beslenme, kilo kaybında temel bir rol oynuyor. Dengeli bir diyette sebzeler, meyveler, tam tahıllar ve protein kaynaklarına yer vererek fazla kilolardan kısa sürede kurtulabilirsiniz. Rafine şekerlerden, işlenmiş gıdalardan ve doymuş yağlardan kaçınmak önemli. Porsiyon kontrolü ve düzenli egzersizle birleştirildiği zaman sağlıklı beslenme zayıflamaya yardımcı oluyor. Tam da bu noktada kış mevsimi başlayana kadar bazı besinleri özellikle tüketmek gerekiyor. Bu gıdalar, hızlı bir şekilde kilo vermeye destek oluyor. Peki, bu besinler hangileri? Zayıflamaya nasıl yardımcı oluyor?
'Deniz mahsüllerini evde pişirmek zor' diyenler böyle buyurun

'Deniz mahsüllerini evde pişirmek zor' diyenler böyle buyurun

18.08.2024
Bugüne kadar tüm sohbetlerde, deniz mahsullüriyle ilgili karşıma çıkan algı bu. Herkes “Perdelere koku siniyor. O kadar zamanımız olmuyor” diyor. Bence bu yanlış algıyı değiştirmeliyiz. Eskiden evlerde haftada bir bile olsa balık pişirilmesi adettendi. Üstelik bu kadar çok ürüne daha kısıtlı zaman ve yerde ulaşılmasına rağmen yine de evde pişirmek sorun teşkil etmezdi.
Şeker hastalarının favori besini! Vücuttaki iltihabı kökten kurutuyor: Mide ülseri ve gastriti rahatlatıyor

Şeker hastalarının favori besini! Vücuttaki iltihabı kökten kurutuyor: Mide ülseri ve gastriti rahatlatıyor

14.08.2024
Şeker hastalarının sağlıklı beslenmesi; düşük glisemik indeksli gıdalar, lif açısından zengin sebzeler, tam tahıllar, yağsız proteinler ve sağlıklı yağlar içermelidir. Şeker ve rafine karbonhidratlardan kaçınılmalı, porsiyon kontrolü önemsenmelidir. Düzenli öğünlerle kan şekeri dengede tutulmalıdır. Diyabet hastalarının tüketebileceği gıdalardan öyle biri var ki faydalarını duyan kulaklarına inanamıyor. İşte tüm detaylar...
1 porsiyon yemek kanserden koruyor! Vitamin kralı olarak biliniyor, vücuda enerji yüklemesi yapıyor, antioksidan deposu

1 porsiyon yemek kanserden koruyor! Vitamin kralı olarak biliniyor, vücuda enerji yüklemesi yapıyor, antioksidan deposu

13.08.2024
Günümüzde sağlık bilinci arttıkça, beslenme alışkanlıklarımız da daha bilinçli bir hale geliyor. Özellikle besinlerin sağlık üzerindeki etkileri hakkında bilgi sahibi olmak, hastalıklardan korunma ve genel yaşam kalitesini artırma konusunda önemli bir adımdır. Peki, hangi besinler kanserden korur?
Kruvasan mı? Börek mi?

Kruvasan mı? Börek mi?

11.08.2024
Her kültürün kendine dair hamur işleri, evde sabah sofralarını süsleyen börekler, kruvasanlar, simitler ya da akşam yemeğinde sunulacak içerikleri daha zengin öğünleri vardır. Özellikle sabah fırıncıların erken saatlerde pişirdiği ekmek ve eşlikçileri olan poğaça, simit gibi geleneksel kahvaltılıklarla hızla güne başlarken aslında bir kültürü de tüketiyoruz diyebiliriz. Bu hafta dünyada sıkça karşımıza çıkan, ülkemizde de yaygınlaşan Kruvasan-Fransızca: croissant hikayesinden bahsetmek istiyorum.Yaygın olarak Fransız sanılan kruvasan aslen Viyanalı. Hikayesi de Osmanlı’nın Viyana Kuşatması’na dayanıyor.
Erbab

Erbab

4.08.2024
Sevgili okurlarım, bu hafta geçmişten günümüze azalan, az kullanılan, hatta yeni neslin kelime karşılığını bile pek bilmediği ama gastronomi için kelime karşılığının ötesinde hatıralar barındıran bir kelimeden bahsetmek istiyorum; erbap!
Türklerin en büyük bağımlılığıymış! Her 10 kişiden 1 tanesi bunu yapıyor, kilo kilo satılıyor, herkes ayıla bayıla tüketiyor

Türklerin en büyük bağımlılığıymış! Her 10 kişiden 1 tanesi bunu yapıyor, kilo kilo satılıyor, herkes ayıla bayıla tüketiyor

2.08.2024
Börekçi İş Adamları Derneği Başkanı Mehmet Ali GeçerOrtalamaya baktığımızda İstanbul'da 320 ton börek tüketimi oluyor. Bu da 200 gramlık porsiyondan düşünüldüğünde 1 milyon 600 porsiyon börek tüketildiğini açıkladı. Peki, böreğin faydaları nelerdir? Börek nasıl yapılır? İşte herkesin merak ettiği soruların yanıtı....