Porsiyon

Porsiyon Haberleri

Son dakika porsiyon haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan porsiyon gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan porsiyon haber sayfamızda...
İngiliz bilim insanlarından şaşırtan araştırma: Kontrollü bir şekilde tüketildiğinde diyabet riskini ortadan kaldırıyor

İngiliz bilim insanlarından şaşırtan araştırma: Kontrollü bir şekilde tüketildiğinde diyabet riskini ortadan kaldırıyor

16.12.2024
İngiliz tıp dergisi "The British Medical Journal"da (BMJ) yayımlanan bir araştırma, haftada 5 ya da daha fazla porsiyon herkesin sevdiği o besini tüketmenin tip 2 diyabet riskini yüzde 21 oranında azaltabileceğini ortaya koydu.
Kışın C vitamini alırken dikkat: Kan şekerini aniden fırlatıyor!

Kışın C vitamini alırken dikkat: Kan şekerini aniden fırlatıyor!

12.12.2024
Beslenme Bölümü Uzman Diyetisyen Betül Merd, kışın C vitamini içerikli besinlerin tüketiminde artış olduğunu söyleyerek, “Hastalıklardan korunmak için alınan fazla C vitamini kandaki şekeri yükseltiyor” dedi.
Aşırı soğuk havalar kalp krizi riskini arıtırıyor

Aşırı soğuk havalar kalp krizi riskini arıtırıyor

11.12.2024
Soğuk havanın kendini göstermesiyle insan vücudunda da değişiklikler olduğunu söyleyen Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ayça Türer Cabbar, özellikle kış aylarında kalp sağlığını korumanın kritik önem taşıdığını dile getirdi. Kalbi korumak için 10 öneri veren Doç. Dr. Cabbar, “Dengeli beslenin, düzenli egzersiz yapın. Kan basıncınızı takip edin, enfeksiyonlardan korunun. Stresten uzak durun, uyku düzeninizi koruyun. Enfeksiyona dikkat edin, tütün ürünlerinden uzak durun” dedi.
Fermente gıdaların büyülü dünyası: Geçmişten gelen şifa...

Fermente gıdaların büyülü dünyası: Geçmişten gelen şifa...

8.12.2024
Fermente gıdalar, insanlık tarihinin en eski muhafaza yöntemlerinden biri olmasının ötesinde, sağlıklı beslenmenin önemli bir parçası olarak yeniden değer kazanıyor.
Bitter çikolata diyabet kalkanı

Bitter çikolata diyabet kalkanı

7.12.2024
ABD'de yapılan araştırmaya göre haftada beş kez birkaç parça bitter çikolata yemek, Tip 2 diyabete yakalanma riskini azaltabiliyor.
Deniz lezzetlerinin sofrası; Akdeniz

Deniz lezzetlerinin sofrası; Akdeniz

1.12.2024
Biz şefler, her mutfağı kökleriyle anlamaya çalışırız. Portekiz mutfağı, benim için deniz kokusunun, Akdeniz’in ve tarihin tabaklara işlenmiş hali gibi. Bu ülke, yalnızca tarihiyle değil, gastronomik
Öğretmenlerimizin günü kutlu olsun

Öğretmenlerimizin günü kutlu olsun

24.11.2024
Öğretmenlik, toplumların inşasında temel bir yapı taşını temsil eden, sabır ve özveri gerektiren kutsal bir meslektir. Tıpkı usta bir şefin her malzemeyi özenle seçerek eşsiz lezzetler yaratması gibi,
Bir büryan hikayesi...

Bir büryan hikayesi...

17.11.2024
17 Kasım 2016’da Siirt’in Şirvan ilçesindeki maden faciasında kaybettiğimiz madencilerimizi rahmetle anarken, bu toprağın derinliklerinde çalışarak geçimlerini sağlayan emekçilerin anısına bir Siirt yemeğiyle kültürel bir köprü kurmak istedik.
Atatürk'ün mütevazı son öğünü

Atatürk'ün mütevazı son öğünü

10.11.2024
Sevgili okurlar; bu hafta Ulu Önderimiz Atatürk’ün ölüm yıldönümüne denk gelen bu özel günde, yazımı onun hüzünlü son yemeği üzerine yazmak istedim. Farklı kaynaklardan ve değerli tarihçi Murat Bardakçı’nın yazdığı yazılardan öğrendiğim kadarıyla ömrünü ülkesine adayan bu büyük lider,
Makarna pişirirken yaptığınız bu hata kilo aldırıyor! Basit bir ipucu ile kilo almadan makarna keyfi yapabilirsiniz

Makarna pişirirken yaptığınız bu hata kilo aldırıyor! Basit bir ipucu ile kilo almadan makarna keyfi yapabilirsiniz

4.11.2024
Makarna, lezzetiyle büyükten küçüğe herkesin severek tükettiği bir yemek. Ancak doğru pişirme ve porsiyon kontrolü yapılmadığında, masum görünen bu yiyecek, kilo alımına katkıda bulunabiliyor. İşte size kilo aldıran o pişirme şekli!
Mevsiminde güzel

Mevsiminde güzel

3.11.2024
Sevgili okurlar, her şey mevsiminde güzel. Tüm meyve, sebze alışverişlerimizde, mevsiminde yeme içmenin ne kadar önemli olduğunu düşünüp tüketimimizi buna göre yapmakta fayda var. Eskiden okullarda sonbahar, ilkbahar, kış ve yaz mevsimi sebze ve meyveleri öğretilirdi. Şu an tedrisatlarda hâlâ devam ediyor mu bu durum bilemiyorum ama bu tüketim modeli sağlıklı yaşamın da bir parçası. Ne yazık ki gastronomi güzel bir algıdan, tarım terörü gibi bir algıya evriliyor zaman zaman. Ekonomiyle ilgili gelişmelerin de tetiklediği bu durum, tüketici nezdinde inanç mekanizmasını zedeliyor. Bu durum hepimiz için çok can sıkıcı. Elbette ne yediğimizden emin olmanın temel başlangıç seviyesi öncelikle olarak mevsiminde tüketim.
Adana kebabına limon sıkılır mı?

Adana kebabına limon sıkılır mı?

27.10.2024
Geçtiğimiz hafta Türkiye gündemine oturan bu tartışmayı gündeme taşımak istiyorum. Bu konu ülkede menemenden daha çok tartışıldı. İzleyenler bilir, yarışmacılarımızdan biri yaptığı kebabı bana ikram ederken limon sıkmasına tepki olarak
Gastronomi festivalleri ve ekonomiye katkısı

Gastronomi festivalleri ve ekonomiye katkısı

20.10.2024
Gastronomi büyük bir endüstri demek. Bu endüstrinin içinde yer alan şefler, mutfak ve hizmet personelleri, tedarikçiler ve bu işin lojistiğinden dağıtım ağına, hatta dijital platformlara kadar bu büyük ağ, ülke ekonomisinin önemli dinamiklerinden biri.
Bolu'nun şifalı kızılcık tarhanası

Bolu'nun şifalı kızılcık tarhanası

13.10.2024
Kış aylarının şifası olan tarhanadan bahsetmek istiyorum sizlere. Özellikle sonbahar aylarında başlayan tarhana yapımı, kışa hazırlıktır. Yaz sonu sebzelerin en taze ve bol olduğu dönemde;
ChatGPT ve gastronomi

ChatGPT ve gastronomi

6.10.2024
Yapay zeka tabanlı ChatGPT’nin hayatımıza girmesiyle teknoloji gündemimizde yepyeni bir dönem açıldı. Hayatın pek çok alanında büyük kolaylıklar sağlayan bu uygulama, diğer yandan
Mantı ilk 10'da

Mantı ilk 10'da

29.09.2024
Otantik yemek tarifleri, yemek eleştirmeni incelemeleri ve popüler malzemelerle yemekler hakkında araştırma makaleleri derleyen ünlü seyahat rehberi Taste Atlas, ülkemizden de pek çok yemeğe yer verdiği derlemede ilk 10 sıraya mantı yemeğimizi almış.
'Okul başarısı için doğru beslenme önemli, her gün mutlaka yesinler'

'Okul başarısı için doğru beslenme önemli, her gün mutlaka yesinler'

23.09.2024
Uzman Diyetisyen Çisem Gündüz, büyüme ve gelişimin en hızlı ilerlediği okul dönemindeki çocukların besin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik önemli bilgiler paylaştı. Hem sağlıklı gelişimin devam etmesi ve hastalıklara karşı bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi, hem de gelişim için tüm besin öğelerini içeren bir beslenme düzeni gerektiğini vurgulayan Diyetisyen Gündüz, aynı zamanda gelecekteki yeme alışkanlığının da çocukluk döneminden itibaren oluşmaya başladığını da ifade etti.
Türk şeflerin yükselişi...

Türk şeflerin yükselişi...

22.09.2024
Yemek, Türk kültürünün önemli bir parçasıdır. Yıllar boyunca, Türk mutfağı dünya çapında tanınmış ve sevilen bir mutfak haline gelmiştir. Ancak, son yıllarda Türkiye’deki gastronomi sahnesinde daha da büyük büyük bir değişim
Gebelik döneminde nasıl beslenmek gerekir?

Gebelik döneminde nasıl beslenmek gerekir?

18.09.2024
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, dünya üzerinde her 6 kişiden birinin infertilite olarak adlandırılan kısırlık sorunu yaşadığına dikkat çeken Uzm. Dyt. Edanur Usta, çocuk sahibi olmak isteyenler için önerilerde bulundu.
Kilo vermeyi engelleyen gizli kaloriler

Kilo vermeyi engelleyen gizli kaloriler

16.09.2024
Kilo verme sürecinde birçok kişi, sağlıklı beslendiğini düşündüğü halde farkında olmadan aldığı bazı gizli kalori kaynakları sebebiyle hedefine ulaşmakta zorlanabiliYOR...
Aşçıların sığınağı...

Aşçıların sığınağı...

15.09.2024
Basılı ilk yemek kitabı Melceü’t- Tabbâhîn yani, ‘Aşçıların Sığınağı’ 1844 yılında Mehmet Kamil tarafından yazılan ve basılan ilk Türkçe yemek kitabıdır. Osmanlı mutfağına ilgi duyanlar için 300’e yakın t
Hamilelikte muz yemek bebeğe kilo aldırıyor mu?

Hamilelikte muz yemek bebeğe kilo aldırıyor mu?

10.12.2024
Anne adaylarının beslenme listesinde mutlaka bulunması gereken besinlerden biri de muzdur. Ancak uzmanlar tarafından önerilen muz miktarı çok önemlidir. Günlük 2-3 porsiyon tüketilmesi yeterliymiş. Fazlası ise hem anneye hem de bebeğe zarar verebilir. Aşırıya kaçmadığınız sürece zararı dokunmayan bu besin, kalsiyum ve potasyum gibi faydalı maddeleri barındırıyor. Hamilelik döneminde muz tüketimi, diğer yiyeceklerden daha önemli olabilir. Nedeni ise muzun içerisindeki bazı maddeler.
Pide kaçamağı

Pide kaçamağı

8.09.2024
Lüks yaşamı ve yaptığı harcamalarıyla adından sıkça bahsettiren Yasemin Özilhan’ın sağlıklı beslenmeye ne kadar çok dikkat ettiğini dostları iyi bilir.
Mutlu bir balık sezonuna 'vira bismillah'

Mutlu bir balık sezonuna 'vira bismillah'

8.09.2024
Av yasağının bitmesiyle başlayan yeni sezon, tüm balıkçı kardeşlerimize hayırlı olsun. Yasağın bitmesiyle başlayan palamut bolluğu balık sevenleri de mutlu etti. Bu bolluk, bereket balık fiyatlarını yarı yarıya düşürdü. Her yıl 15 Nisan’da başlayan av yasağının bitişiyle bayram havasında denize açılan, doğaya duyarlı, yaşama saygılı balıkçı dostlarımızı sevgiyle kucaklıyorum. Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde ağlarını denize tekrar atan ve deniz mahsulleriyle vatandaşları buluşturan, bu vesileyle evlerine aş, ekmek sağlayan denizci dostlarımızın yüzü gülsün, bereketi bol olsun.
Anaokuluna giden çocuklarda gelişim için beslenme çok önemli

Anaokuluna giden çocuklarda gelişim için beslenme çok önemli

4.09.2024
Okula giden özellikle de anaokulu çağındaki çocuklar için beslenme önerileri paylaşan Diyetisyen Zeynep Dolu, “Çocukların özellikle kemik ve diş gelişimi için günde 2-3 porsiyon süt ve süt ürünü tüketmeleri önemlidir. Günlük beslenme planı içine yüksek kaliteli proteinlerden yumurta, 2-2,5 su bardağı kadar süt veya yoğurt, 1-2 köfte kadar et veya 1 porsiyon kuru baklagiller tüketiliyorsa çocuk için protein alımı yeterlidir” dedi.